Voortgezet Fietsvaardig
Les met gastdocent van 1801 jeugd & onderwijsadvies
Oefenen met voorrangsregels: wie mag eerst en waarom? Hoe zit het eigenlijk met de verkeersregels en voor wie gelden ze?
Deze fietsles wordt gegeven door 2 verkeersdocenten. Tijdens de introductie in een klaslokaal doen de leerlingen een quiz. Hierdoor krijgen de verkeersdocenten een beeld van de voorkennis van de leerlingen. De belangrijkste verkeersregels worden uitgelegd en gedemonstreerd. Vervolgens oefenen de leerlingen op het schoolplein een aantal vaardigheden zoals omkijken, hand uitsteken, goed gebruik maken van de remmen en rekening houden met elkaar. Hierna oefenen de leerlingen die vaardig genoeg zijn in het echte verkeer. Tenslotte is er een nabespreking waar de belangrijkste verkeersregels herhaald.
Deze fietsles is speciaal voor leerlingen die moeite hebben om theorie aan de praktijk te koppelen en/of voor leerlingen die deze basiskennis niet hebben gekregen op de basisschool en/of voor leerlingen die makkelijker leren door te doen.
Leerdoel
De leerdoelen van de les Voortgezet Fietsvaardig zijn:
- Stimuleren fietsgebruik
- Vergroten zelfredzaamheid
- Vergroten kennis verkeersregels en handelingen
- Behendiger worden op de fiets
Opbouw les
De quiz kan vooraf naar de docenten worden gestuurd zodat ze voorafgaand aan de les woorden en regels kunnen uitleggen of naderhand de theorie kunnen herhalen.
Lesduur
Opbouw les:
20 minuten: introductie in klaslokaal d.m.v. een quiz met foto’s van de nabije omgeving
60-70 minuten: fietsen op schoolplein en/of in de wijk
10 minuten: nabespreking in de klas of buiten
Bijzonderheden les
Per dag kunnen minimaal 2 en maximaal 3 blokuren gegeven worden i.v.m. de reistijd.
Per blokuur wordt lesgegeven aan 1 klas van 10-16 leerlingen.
Aan alle leerlingen wordt gevraagd om op de fiets naar school te komen.
De leerlingen fietsen op de fiets waar ze normaliter mee naar school komen (e-bike/fatbike/bmx kan, mits legaal).
De school zorgt voor school- leen- of huurfietsen voor leerlingen zonder fiets.
De verkeersdocenten bieden maatwerk. Zo bestaat de mogelijkheid om de wijk in te gaan met leerlingen die fietsvaardig genoeg zijn, extra aandacht te geven aan leerlingen die nog niet (goed) kunnen fietsen, een route te oefenen naar een terugkerende activiteit.
De les start en eindigt in een klaslokaal met digibord. Voor het fietsgedeelte is een schoolplein of een parkeerplaats in de nabije omgeving nodig. Verkeersleerkrachten nemen materialen mee en bouwen vooraf het plein op.
Thema's
Kenmerken
Uitvoering
Niveau
Leerjaar
1801 jeugd & onderwijsadvies
1801 jeugd & onderwijsadvies adviseert scholen en roc's over leren, onderwijzen en het organiseren van het onderwijs. Wij ondersteunen onderwijsprofessionals – onder wie leraren en docenten, intern begeleiders, teamleiders, schoolleiders en bestuurders – bij alle vragen die met leren en onderwijs te maken hebben. 1801 is er ook voor kinderen en jongeren die – tijdelijk of langdurig – een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen met de ouder(s) en de school onderzoeken we hoe we de leerling of student het best kunnen helpen.
Met ruim 300 professionals zetten wij ons vanuit onze hoofdlocaties in Arnhem, Hoofddorp en Zoetermeer elke dag vol enthousiasme in voor het beste onderwijs en de beste zorg voor kinderen en jongeren in Nederland. Sinds 2004 is een team van inmiddels 12 ervaren en bevlogen verkeersleerkrachten en een teamcoördinator dagelijks met bezig met het verbeteren van de verkeerseducatie en verkeersveiligheid op voorschoolse instellingen, basisscholen, instellingen voor buitenschoolse opvang, scholen voor voortgezet onderwijs, Internationale schakelklassen, MBO’s en Pabo’s.
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.