Veilig uitgaan - Veilig thuiskomen

Les met gastdocent van ZAT Projectenbureau

De theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen bestaat naast videoclips, reactietesten met alcolholsimulatiebrillen, feitenkennis en een quiz, grotendeels uit interactief theater. Professionele acteurs gaan aan de hand van praktijkgerichte scènes op een leuke maar indringende wijze met de scholieren om. Hoe kom je wel of niet veilig thuis? De scholieren worden als “regisseur” betrokken bij het oplossen van de scenes. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoord en risicovol gedrag centraal. Dat dit al moeilijk genoeg is, zal door de actieve rol van de scholieren tijdens de theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen duidelijk worden.

Acteurs in heftige discussie tijdens Veilig Uitgaan - Veilig Thuiskomen

Leerdoel

Het hoofddoel van Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen is: Jongeren zijn zich bewust van de gevaren van rijden onder invloed van alcohol (drugs en lachgas etc.) en weten dat zij anderen (leeftijdsgenoten) kunnen aanspreken en sturen in het bewustwordingsproces.
Subdoelen zijn:

  • Jongeren kennen de belangrijkste schadelijke effecten van alcohol op het lichaam en de gevolgen voor de verkeersveiligheid (feiten).
  • Jongeren krijgen zelfvertrouwen in het aanspreken van leeftijdsgenoten op onverantwoordelijk gedrag met betrekking tot alcohol en verkeersveiligheid.
  • Jongeren zijn gemotiveerd (handelingsperspectief) om niet met alcohol op aan verkeer deel te nemen (fiets/scooter/auto) en kunnen een oplossing bedenken (bijvoorbeeld laten ophalen door een ouder, taxivervoer of carpooling met oudere leeftijdsgenoten).

Opbouw les

Na een kort welkomstwoord door de gespreksleider volgt een korte introductie over uitgaan in het eigen woongebied om de betrokkenheid van scholieren bij het onderwerp te activeren en ervaringen te horen. Vervolgens worden actuele feiten over alcoholgebruik en verkeer gepresenteerd. Tevens wordt lachgas in het uitgaansleven besproken. Aan de hand van een aantal stellingen over veilig uitgaan volgen korte discussies over uitgaan. Daarna volgt een filmpje van een ongeval waarbij jongeren zijn betrokken. Dit speelt in op de vaardigheid om emoties te kunnen uiten. Vervolgens richt het theater workshop VUVT zich op oefening door een praktische simulatie met alcoholbrillen. Per voorlichtingsronde mogen jongeren de bril opzetten en moeten ze een opdracht uitvoeren (bal overgooien en parcours lopen). Op deze manier is duidelijk te zien wat alcohol met coördinatie en richtingsgevoel doet. Wanneer de acteurs plotseling de voorstelling starten, worden scenes uit de praktijk nagespeeld. Van huiskamer tot de kroeg. De problemen waar de acteurs tegenaan lopen moeten tijdens de voorstelling gezamenlijk met de jongeren worden opgelost. De acteurs laten altijd in eerste instantie zien hoe je je onveilig kunt gedragen. Vervolgens proberen ze samen met de leerlingen tot de juiste gedragsoplossing te komen teneinde veilig thuis te komen. Dit vereist natuurlijk verschillende vaardigheden van de scholieren; eigen standpunt kunnen relativeren en zich kunnen verplaatsen in een ander en waardering tonen naar anderen. Als ouderwetse afsluiter wordt door een quizmaster afgesloten met de enerverende ‘Alcohol Afval Quiz’. Dit om te bezien of de opgedane kennis kan worden toegepast. Deelnemers maken kans op een BOB verrassingspakket

Lesduur

De spelshow duurt circa 45 of 50 minuten. Afhankelijk van de lesuren van de school. VUVT kan maximaal 4 voorstellingen van 45 of 50 minuten per dag uitvoeren. E.e.a. afhankelijk van de groepsgrootte.

Bijzonderheden les

VUVT wordt bij voorkeur gegeven in een grote ruimte als een aula, kantine, groot studielokaal of gymzaal. Maximaal 75 leerlingen (3 klassen) kunnen per voorstelling deelnemen. Het is geschikt voor alle onderwijsniveaus. Van Praktijkonderwijs tot VWO. Leeftijd 14 tot 16 jaar. Klas 2, 3 of 4. Het betreft een kant-en-klaar project, de inspanning van de school is zeer gering om dit te organiseren en te implementeren.

Foto's

Reserveer les

Thema's

Ver­keers­gedrag
Alcohol en drugs

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
Praktijkonderwijs
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
Leerjaar
Leerjaar 2
Downloads en links
Planning
Deze les is de aankomende tijd ingepland op:
  • vrijdag 21 februari 2025
  • woensdag 26 maart 2025
Over de aanbieder

ZAT Projectenbureau

Het ZAT Projectenbureau is met groot team van specialisten een uiterst creatief en dynamisch producent van edutainment producties met ruime ervaring op het gebied van verkeersveiligheid. Onze kracht is om op directe wijze in contact te treden met de doelgroepen. Onze middelen, manpower en activiteiten zijn hierop volledig afgestemd.

Voor leerlingen en studenten zijn in de afgelopen decennia aansprekende theatervoorstellingen en workshops ontwikkeld, die worden uitgevoerd door professionele acteurs, vakbekwame presentatrices en enthousiaste docenten.

https://www.koop-co.nl

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.