Crash Investigation

Les met gastdocent van 1801 jeugd & onderwijsadvies

Crash Investigation- Social Detectives, afgekort Crash Investigation, is gebaseerd op rechercheonderzoeken zoals te zien in televisieseries als ‘Crime Scene Investigation’ en ‘Law & Order’, maar met een eigentijdse online twist. Op deze manier worden de leerlingen uitgedaagd en gemotiveerd om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid aan de slag te gaan met het project. Deze gastles heeft als doel leerlingen uit de eerste twee klassen van het voortgezet (speciaal) onderwijs meer bewust te maken van de gevaren en risico's van verkeersdeelname. Door de leerlingen op een objectieve afstandelijke manier op verkeersdeelname te laten reflecteren, wordt het risicobewustzijn vergroot. In deze les wordt de aandacht gevestigd op een aantal soorten risicogedrag. Aan bod komen onder andere: muziek luisteren in het verkeer, telefoongebruik in het verkeer, voertuigonderhoud, omgevingsbewustzijn en algemene gevaarherkenning.

Leerdoel

De leerdoelen van de les Crash Investigation zijn:

  • Inzicht krijgen in risicovol verkeersgedrag van anderen
  • Bewust worden van eigen verkeersgedrag
  • Inzien dat risicovol gedrag een keuze is

Opbouw les

De les start in het eigen lokaal. Na een korte introductie gaan de leerlingen naar het lokaal waar een ongeval is nagebouwd. Achter het afzetlint ligt een zeil met een voorrangskruising, een omgevallen fiets, scherven van een koplamp, een telefoon en oortjes. De leerlingen zoeken met behulp van een dossier online aanwijzingen en bewijzen die ze helpen de toedracht van het verkeersongeval te achterhalen. Gedurende de les worden regelmatig reflectievragen gesteld, waarbij de leerlingen moeten reflecteren op hun eigen verkeersgedrag. De lesvormen die worden gebruikt zijn: onderzoek doen, verslaglegging in eigen dossier, informatie op social media bestuderen en interpreteren, overleg met klasgenoten, interactief vraag-en-antwoord gesprek.

Lesduur

Lesduur: 90-100 minuten

Opbouw les:
15 minuten: introductie in het eigen lokaal
60-70 minuten: klassikaal onderzoek in het lokaal waar de crash scene is opgebouwd
15 minuten: verwerking aan de hand van een quiz en filmbeelden

Bijzonderheden les

Per dag kunnen minimaal 2 en maximaal 3 blokuren ingeroosterd i.v.m. de reistijd.

Per blokuur wordt lesgegeven aan 1 klas van 12-18 leerlingen.

Deze gastles wordt gegeven door twee verkeersdocenten. Tijdens de gehele les is een docent van school ter ondersteuning aanwezig.

Voor de crash scene is een zo goed als leeg, ruim lokaal nodig waar ruimte is voor een zeil van 3,5 x 5 meter met stoelen eromheen. Dit lokaal moet een uur voor de eerste les beschikbaar zijn en voorzien van een digibord. Voor de introductie is een ander lokaal nodig met digibord. Dit mag het stamlokaal van de klas zijn.

Foto's

Reserveer les

Thema's

Fiets
Smart­phone
Ver­keers­gedrag

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
Praktijkonderwijs
Leerjaar
Leerjaar 1
Leerjaar 2
Downloads en links
Planning
Voor deze les zijn de aankomende tijd geen lesmomenten ingepland.
Over de aanbieder

1801 jeugd & onderwijsadvies

1801 jeugd & onderwijsadvies adviseert scholen en roc's over leren, onderwijzen en het organiseren van het onderwijs. Wij ondersteunen onderwijsprofessionals – onder wie leraren en docenten, intern begeleiders, teamleiders, schoolleiders en bestuurders – bij alle vragen die met leren en onderwijs te maken hebben. 1801 is er ook voor kinderen en jongeren die – tijdelijk of langdurig – een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen met de ouder(s) en de school onderzoeken we hoe we de leerling of student het best kunnen helpen.

Met ruim 300 professionals zetten wij ons vanuit onze hoofdlocaties in Arnhem, Hoofddorp en Zoetermeer elke dag vol enthousiasme in voor het beste onderwijs en de beste zorg voor kinderen en jongeren in Nederland. Sinds 2004 is een team van inmiddels 12 ervaren en bevlogen verkeersleerkrachten en een teamcoördinator dagelijks met bezig met het verbeteren van de verkeerseducatie en verkeersveiligheid op voorschoolse instellingen, basisscholen, instellingen voor buitenschoolse opvang, scholen voor voortgezet onderwijs, Internationale schakelklassen, MBO’s en Pabo’s.

https://www.1801.nl

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.